zaterdag 19 oktober 2013

Wendy Van Wanten in quiz Vroeger of later? van Luc Appermont


Wendy Van Wanten in quiz Vroeger of later? van Luc Appermont


Vroeger of later? is een quiz op één, gepresenteerd door Luc Appermont, die na jaren afwezigheid terugkeert naar de VRT. In de quiz nemen BV's deel aan de quiz in een panel. De quiz wordt wekelijks uitgezonden vanaf 1 september 2012.

De BV's moeten een reeks gebeurtenissen uit de populaire cultuur situeren met vroeger of later.
Deelnemende BV's

    Bart De Pauw
    Koen Wauters
    Frank Deboosere
    Margriet Hermans
    Walter Baele
    Bart Peeters
    Wendy Van Wanten
    Niels Destadsbader
    Saartje Vandendriessche
    Janine Bischops
    Leo Van Der Elst
    Lesley-Ann Poppe
    Showbizz Bart
    Frieda Van Wijck
    Geena Lisa Peeters
    Guga Baul
    Els De Schepper
    Jacques Vermeire
    Kobe Ilsen

    Siska Schoeters
    Leah Thys
    Bert Kruismans
    Carry Goossens
    Axl Peleman
    Hans Otten
    Jaak Van Assche
    Marleen Merckx
    Guy Depré
    Sam De Bruyn
    Tomas De Soete
    Freek Braeckman
    Gert Verhulst
    Erika Van Tielen
    Cath Luyten
    Roos Van Acker
    Stan Van Samang
    Herbert Flack
    Charlotte Leysen

In Vroeger of later? legt Luc Appermont een panel van bekende Vlamingen waaronder ex PinUp Club ster Wendy Van Wanten een reeks gebeurtenissen voor uit de populaire cultuur. Bekende televisiefragmenten, liedjes, rages, modetrends, iconische sportgebeurtenissen en legendarische films die in het collectieve geheugen staan gegrift, maar ook mensen en dingen die recenter in de schijnwerpers stonden. Voor de bekende kandidaten hangt er meteen ook een vraag aan vast. Gebeurde dat vroeger? Of later?

Televisiemonument Luc Appermont is de geknipte presentator: met een mediacarrière van meer dan veertig jaar is hij als geen ander op de hoogte van de populaire cultuur van vroeger en nu. Meer nog, hij maakt er zelf deel van uit, heeft mee mediageschiedenis geschreven en volgt de mediawereld ook vandaag op de voet. Bovendien is hij een op en top professionele presentator en quizmaster, geliefd en gerespecteerd door het publiek.

Luc Appermont begon zijn carrière in 1969 bij Radio 2 Omroep Antwerpen. Bij Radio 2 was hij 33 jaar lang een van de vaste stemmen. Hij presenteerde er onder meer het bijzonder populaire De zoete inval. Op televisie presenteerde hij in de jaren zeventig Binnen en buiten op zondagnamiddag, daarna onder meer Het staat in de sterren geschreven, de sexy Pak de poen show, Baraka, Eurosong en Sterrenwacht. Bij vtm presenteerde hij Waagstuk, Luc, U beslist en Het mooiste moment. Sinds eind 2012 is hij voorzitter van de Vlaamse Televisie Academie.

Luc Appermont: "De goesting is heel groot, die is er altijd geweest. Wat ik zo leuk vind aan dit programma, is dat we met alle generaties samen naar beelden kijken die voor verschillende generaties belangrijk zijn geweest en in het collectieve geheugen staan gegrift. En dat vinden ze blijkbaar niet alleen hier, maar ook in China. Nog voor er één uitzending is uitgezonden, is het format al verkocht aan de Chinese televisie."

 Luc Appermont keert terug op Eén. In het najaar presenteert hij de quiz 'Vroeger of later?'. Daarin ondervraagt hij vier bekende Vlamingen waaronder Wendy Van Wanten van de PinUp Club over de populaire cultuur van vroeger en nu. Dat heeft de zender bekendgemaakt. Het format is dus ook al verkocht aan China.

In het programma legt Appermont de BV kandidaten een reeks gebeurtenissen voor uit de populaire cultuur. Het gaat daarbij om bekende televisiefragmenten, liedjes, rages, modetrends, sportgebeurtenissen en films "die in het collectieve geheugen staan gegrift", aldus Eén. Ook mensen en dingen uit een recenter verleden komen aan bod. De kandidaten moeten antwoorden op de vraag of dat nu vroeger of later gebeurde.

"Deel van populaire cultuur"
De netmanager van Eén, Jean Philip De Tender, meldt in het persbericht dat Appermont met een mediacarrière van meer dan veertig jaar als geen ander op de hoogte is van de populaire cultuur van vroeger en nu. "Sterker nog, hij maakt er zelf deel van uit, heeft mee mediageschiedenis geschreven en volgt als voorzitter van de Vlaamse Televisie Academie de mediawereld ook vandaag op de voet", legt hij uit.

Op Studio Brussel zei Appermont alvast dat de "goesting heel groot is". Hij kondigde ook aan dat het format al verkocht is aan de Chinese televisie, waar het programma 'Sooner or later?' zal heten.

Comeback op tv
‘Ik zit nu weer bij de omroep waar het allemaal begonnen is. Er is nu een hele grote dynamiek bij de VRT, die er niet was toen ik er wegging. Ik kan niet ontkennen dat ik blij ben met de hernieuwde aandacht, maar toen de VRT mij vorig jaar belde voor Vroeger of later heb ik geen sprongetje in de lucht gemaakt – na veertig jaar in de media ben je niet meer zo snel uit je lood geslagen. (lacht) Het programma zelf heeft me over de streep getrokken. Het concept paste op één A4-tje, terwijl tv-makers vaak pagina's en pagina's nodig hebben om hun idee uit leggen.'

‘Ik schrok van de massale reacties op mijn comeback. Dat ze mij in één adem noemen met “nostalgie” en “vintage” is typisch Vlaams. In het buitenland zijn er zelfs tal van krasse zeventigers en tachtigers die nog op het scherm komen. Daar hebben ze wel begrepen dat een presentator met enige jaren op de teller maturiteit uitstraalt en de kijker vertrouwen geeft.'

 Er staat een indrukwekkende rij bekende Vlamingen te popelen om de nieuwe quiz van Luc Appermont (62) te bevolken. In Vroeger of later? voelt Appermont vier BV's aan de tand over de populaire cultuur van vroeger en nu.

Hebben alvast bevestigd: Jacques Vermeire, Wendy Van Wanten, Kobe Ilsen, Siska Schoeters, Leah Thijs, Bert Kruismans, Carry Goossens, Axl Peleman, Hans Otten, Jaak Van Assche, Marleen Merckx, Guy Depré, Frank Deboosere, Sam Debruyn, Tomas De Soete, Walter Baele, Freek Braeckman, Gert Verhulst, Erika Van Tielen, Cath Luyten, Saartje Vandendriessche, Niels Destadsbader, Roos Van Acker, Geena Lisa, Stan Van Samang, Herbert Flack en Charlotte Leysen.